داده کاویداده کاوی و شبکه های اجتماعی
تعیین گروه های مهم در شبکه های اجتماعی – معیار مرکزیت Group Degree Centrality
معیارهای که ما تا کنون در مورد افراد مهم در شبکه اجتماعی معرفی کردیم، بر اساس مفهوم یک فرد بوده است. ما یک سری معیار دیگه هم داریم که بر اساس یک گروه کار میکنند (گروه یعنی جمعی از افراد مشهور در شبکه اجتماعی )
یک تفاوت ریز این وسط وجود داره، که با یک مثال بیان میکنیم. فرض کنید ما می خواهیم توی یک شبکه اجتماعی متشکل از دانشجویان، دانشجویان مهم رو پیدا کنیم. امکان داره هر دانشجوی از هر رشته تحصیلی، در هر مقطعی انتخاب بشه.
بعضی وقت ها ما دنبال گروه های مهم هستیم توی یک دانشگاه، مثلا دانشجویان رشته برق مقطع کارشناسی ورودی سال ۹۲ یک گروه تاثیر گذار هستند. توی این مورد یک فرد خاص تنها مهم نیست، مجموعه از افراد که دارای یک سری خصوصیات مشترک هستند. اینجا گروه به معنای تعدادی از افراد مشهور در شبکه اجتماعی است.
سه تا معیار مهم در این حوزه عبارتند از
- درجه مرکزیت یک گروه (Group Degree Centrality)
- Group Betweenness Centrality
- Group Closeness Centrality
پیش از هر کار ما باید گروه ه ها را مشخص در شبکه اجتماعی مشخص کنیم. فرض کنید قصد داریم گروه های مهم را در یک شبکه اجتماعی دانشجویی پیدا کنیم. این گروه بندی بر اساس معیارهای مختلفی می تواند انجام شود. به عنوان مثال در این شبکه اجتماعی، گروه ها می توانند دانشجویان ورودی هر سال در هر دانشگاه به تفکیک رشته باشند. مثلا گروه دانشجویان نرم افزار ورودی سال ۸۹ دانشگاه تهران مقطع کارشناسی ارشد، یا دانشجویان دکتری هوش مصنوعی دانشگاه فردوسی ورودی سال ۹۳ و … از انجایی که شبکه های اجتماعی می توانند جهت دار یا غیر جهت دارد باشند، درجه مرکزیت یک گروه نیز میتواند انواع مختلفی داشته باشد (برای آشنایی با انواع شبکه های اجتماعی میتواند این مطلب را مطالعه کنید)
شبکه اجتماعی با ارتباطات بدون جهت
درجه مرکزیت یک گروه (Group Degree Centrality) به این معنا است که چند نفر در شبکه اجتماعی با افراد یک گروه ارتباط دارند. هر چه تعداد افراد بیشتر باشد یعنی گروه مهمتر است، به عبارت دیگر افراد مشهور در شبکه اجتماعی در این گروه وجود دارند.
شبکه اجتماعی جهت دارد، شبکه ای که در آن مفهوم Follow وجود دارد یک شبکه اجتماعی جهت دارد است. در این گونه شبکه های اجتماعی ما سه نوع معیار مرکزیت داریم
- درجه مرکزیت شهرت (prominence) یا اعتبار (prestige): به این معنا است که چند ارتباط به سمت گروه وجود دارد (چند نفر در شبکه اجتماعی افراد یک گروه را Follow می کنند)
- درجه مرکزیت جمع گرایی (gregariousness): به این معنا است که یک گروه چند ارتباط با سایر افراد شبکه اجتماعی دارد (اعضای یک گروه چند نفر را Followدر شبکه اجتماعی میکند)
- درجه مرکزیت ترکیبی: معیاری که جمع هر دو حالت بالا است (از لحاظ محاسبه مثل درجه مرکزیت در شبکه های اجتماعی با ارتباطات بدون جهت است)
توی این مطلب سعی داشتیم اهمیت معیار درجه مرکزیت گروه در داده کاوی شبکه اجتماعی رو به ساده ترین حالت ممکن توضیح بدیم. منتظر بررسی سایر معیارهای مرکزیت باشید.