فرآیند کاویفرآیند کاوی برای مدیران
مدل سازی فرایند های کسب و کار یعنی چه؟
ما تا حالا زیاد “مدل سازی فرایند های کسب و کار” رو به کار بردیم اینجا قصد داریم این مفهوم رو بیشتر توضیح بدهیم و بگیم از کجا این مفهوم شکل گرفت و یکم در موردش صحبت کنیم.
مدل کردن فرایند به صورت خلاصه میشه اینکه ما اون چیزی رو که در یک کسب و کار داره رخ میدهد رو در قالب یک سری فرمولها و نمادها نمایش بدیم تا بتونیم یک دید از کسب و کار رو داشته باشیم. با توجه به اینکه فرمولها و نمادهای مختلفی برای مدل کردن فرایندها وجود دارد، در نتیجه ما انواع مختلفی از مدل سازی فرایندهای کسب و کار رو ارائه بدیم. مهمترین این نمونهها عبارتند از
- سیستم انتقال یا transition systems
- Petri nets
- BPMN
- C-nets
- EPCs
- YAWL
- درخت فرایند یا process trees
اینها اسمهای، انواع مدل سازی هستند که هر کدوم شون یک کاربرد،معایب و مزایا دارند. در آینده هر یک از مدلسازی رو به صورت دقیق همراه با نمونه بررسی میکنیم، کاربردها، مزیتها و معایب اونا رو می گیم. هدف اینکه که مدیران کسب و کار بتونن بر اساس اطلاعات ارائه شده، بهترین نوع مدل سازی رو برای کسب و کارشون انتخاب کنن.
یک نگاهی بندازیم به مباحث مهم در حوزه های کسب کار
- در سال های ۱۷۲۳–۱۷۹۰ بحث تقسیم کار بسیار مورد توجه بوده است
- در سال های ۱۸۵۶–۱۹۱۵ بحث اصول مدیریت علمی در کسب و کارها مورد توجه بوده است
- در سال های ۱۸۶۳–۱۹۴۷ بحث خط تولید (production line) در در حجم بالای تولید مورد توجه بوده است
- از حدود سال ۱۹۵۰ که کامپیوتر و ارتباطات دیجیتالی وارد دنیایی کسب و کار شد، تغییرات و بهبود های زیادی در کسب و کارها ایجاد گردد. به طوری که در دنیای امروزه، نوآوری در انجام محاسبات و ارتباطات مربوط به کسب و کار با استفاده از فناوری های جدید یک مزیت رقابتی بسیار مهم است. استفاده از تکنولوژی های جدید باعث شده ست که فرایند های کسب و کار بسیار پیچیده گردند، و وابستگی آنها به سیستم های اطلاعاتی بیشتر گردد. این پیچیدگی باعث شده است که مدل کردن فرایند یه عنوان یک بخش جدایی ناپذیر از موفقیت کسب و کارها تبدیل شود.
مدل سازی فرایند ها به مدیران کمک میکند تا بتوانند یک نگاه کلی از آنچه رخ می دهد را داشته باشند
در این مطلب نقطه شروع مدلسازی فرایند های کسب و کار رو بیان کردیم در مطالب بعدی کمی بیشتر در مورد اهمیت مدلسازی فرایندها صحبت میکنیم.